top of page
< Back

Stratejik düşünüyoruz!

Stratejik düşünme, bir şirketin uzun vadeli hedeflerini belirlemesine, kaynaklarını etkili bir şekilde yönetmesine ve rekabet avantajı elde etmesine yardımcı olan bir yönetim yaklaşımıdır. Bugün iş dünyasında gelecek, geleceği inşa etmek, teknolojik değişimlere bağlı olarak gelecekte karşımıza çıkacak yeni konular ve bunlara şimdiden hazırlıklı olmak gerektiği gibi kavram veya konuları sık duyar olduk.

Tabii bunları düşünceden bir adım öteye taşıyacak insanlara ihtiyaç olduğu da çok açık. Bu noktada stratejik düşünce yeteneği gelişmiş insanları diğerlerinden ayıran bazı özelliklerin olduğunu bilmek gerekiyor. Bir kişinin iyi bir stratejik düşünür olması için; öngörü sahibi olması, olaylara bütünsel bakması, gündelik işler yerine gelecekte neler olup biteceğini anlamaya çalışması, büyük resmi görmesi, güçlü sezilere sahip olması gibi temel özelliklere sahip olması beklenirken bu tarz insanları diğerlerinden ayırt edilebilmesi için bazı özelliklerin olması gerekir.

Stratejik Düşünürün Ayırt Edici Özellikleri Nelerdir?


  • Meraklı Olmak: Stratejik düşünürler; sektöründe, şirketinde, biriminde veya yakın veya uzak iş çevresinde neler olup bittiğini dair merak eder. Merak etmeyi aynı zamanda bir öğrenme aracı olarak kullanır ve elde ettiklerini kararlarında kullanmaya özen gösterir.

  • Esnek Olmak: Stratejik düşünürler, yeni elde ettiği bilgiler ışığında yaklaşmayı ve daha eski olan fikirlerini yeni öğrendikleri ile değiştirebilmeyi bilirler.  Değişimler ışığında çevreye uyum sağlamayı önemserler, buna yönelik tutum ve davranışlar sergilerler.

  • Geleceğe Odaklanmak: Stratejik düşünürler şirketin faaliyet gösterdiği koşulların gelecekte nasıl değişeceğini, olası değişimlerin kurumu ne yönde (pozitif mi, negatif mi) etkileyeceğini sık sık düşünür ve buna yönelik kararları zamanında almayı önemserler.

  • Pozitif Bakış Açısıyla Bakmak: Stratejik düşünürler, bardağın boş tarafını değil dolu tarafına bakmayı tercih ederler. Her zaman bir gelişim alanı olduğuna inanarak, değişimlerin tehdit oluşturduğuna değil daha ciddi fırsatlar barındırdığına inanırlar.

  • Açık ve Hoşgörülü Olmak: Stratejik düşünürler tüm paydaşlardan (çalışan, müşteri vb.) gelecek tüm olumlu veya olumsuz fikirlere açıktır ve farklı görüşler olsa bile bunları hoş karşılarlar. Eleştirilmeyi bir başarısızlık olarak değil, değer verilmesi gereken bir gelişim aracı olarak kabul ederler.

  • Derinlik: Stratejik düşünürler, bilgi ve deneyimini geliştirmek için sürekli çalışırlar. Özellikle de değişik disiplinlerle çalışmayı önemseyerek bunun sonucunda ortaya sinerji çıkaracağına inanırlar.


Unig Danışmanlık ile stratejik düşünmeyi yönetim felsefelerinin merkezi bir unsuru haline getiren işletme sahipleri, genellikle zaman içinde daha iyi stratejik düşünürler haline gelir. İş dünyasında gelirleri üzerinde doğrudan etkisi olacak ve daha önce kaçırmış olabilecekleri ince değişimleri nasıl fark edeceklerini öğrenirler. Rakiplerin, uyguladıkları stratejilere nasıl tepki vereceğini tahmin etmede daha becerikli hale gelirler. İşletmeyi müşterilerinin gördüğü gibi görmeye başlarlar ve yeni potansiyel müşterilere ulaşma konusunda daha başarılı olmak için stratejiler formüle ederler. Stratejik düşünme, işletme sahiplerinin daha mantıklı ve kendinden emin kararlar vermesini sağlar.

bottom of page