top of page

İK Raporlama Sistemi

İnsan kaynaklarının tüm şirketler için en kritik değerdeki departmanlardan biri olduğunu söylemeye gerek yok! İnsan kaynakları raporlaması ise, insan kaynakları takibi ve yönetiminde mükemmel bir iş çıkarmanın garantisidir. Ayrıca, etkileşimli insan kaynakları raporları işletmelere personelini daha iyi anlama, ortaya çıkan sorunları tespit etme ve kaynaklarını daha akıcı, sonuç odaklı bir şekilde yönetmek için proaktif çözümler uygulama araçları sunar.

İnsan Kaynakları Raporlaması Nedir?

İnsan kaynakları raporlaması, şirketteki çalışanların tüm temel ve ayrıntılı bilgilerini içerir, insan kaynakları faaliyetleri ve genel performansın panoramik bir görünümünü verir.  Normal koşullar altında, insan kaynakları raporlama sistemi; performans değerlendirme raporları, takvim yönetimi raporları, fazla mesai raporları, izin raporları, ödeme kontrol raporları, çalışma programı raporları, devam raporları gibi bireysel insan kaynakları raporları içerir.

İnsan kaynakları raporlaması, tam zamanlı ve yarı zamanlı çalışanlar, işgücü-cinsiyet oranları, açık işler ve yeni işe alım yapmak için geçen süre dahil olmak üzere birçok veri noktasını analiz etmenize ve karşılaştırmanıza olanak tanır. Bu nedenle, raporlama şirketlerin genel çalışan performansını anlamasını ve yönetmesini sağlar.

Çalışanlar şirketlerin en büyük varlığı olduğu için insan kaynakları raporlama sistemi işinizin ayrılmaz bir parçasıdır. İnsan kaynaklarının eğitim, operasyon, işe alım gibi alanlardan sorumlu olması koşuluyla, raporlama organizasyonel işleyiş için çok önemlidir.

İnsan kaynakları raporlaması kurumsal karar verme yeteneklerini geliştirir, insan kaynakları departmanının çalışanların kritik verilerine ve kilit performanslarına erişmesine olanak tanır. Aslında, iyi yapılandırılmış ve eyleme geçirilebilir bir insan kaynakları raporlaması; işe alma, eğitim, performans yönetimi, çalışan bilgi yönetimi ve insan kaynakları etkinliklerinin düzenlenmesi için destek işlevi görür.

İnsan Kaynakları Raporları Nelerdir?

Personel Raporu: Günlük koşullar altında insan kaynakları departmanının çalışanın kişisel bilgilerini, özellikle de iş deneyimi ve iş hacmi kalıplarını toplaması ve harmanlaması gerekiyor. Bu veriler, insan kaynaklarının daha etkili tahmin ve planlama ile daha iyi işe alım kararları vermesine yardımcı olur.

Örneğin, bir işe alım görevlisi olduğunuzu ve insan kaynakları raporunun, çalışan deneyiminin riski azaltırken daha yüksek üretkenlik ve istikrara yol açmasının muhtemel olduğunu gösterdiğini varsayalım. Bu anlayışı kazandıktan sonra, doğru yeteneği belirlemek ve doğru yere yerleştirmek konusunda daha mantıklı olacaksınız.

  • Performans Raporu: Bu raporlar; ölçmeyi, raporlamayı, yönetmeyi veya çalışan ilerlemesini içerir. Ayrıca, bu raporda performans değerlendirmeleri ve anahtar performans göstergeleri (KPIs) yer alır.

 

Performans raporları, stratejilerin yürütülmesini ve çıktıları iyileştirebilecekleri için hayati öneme sahiptir. Genel şirket başarısını artırmak için tüm çalışanlar bu raporda ölçülür. Açık ve kolay erişilebilir çalışan performans raporlaması ile en iyi performans gösterenlerin yanı sıra koçluğa veya eğitime ihtiyaç duyanlar da görülebilir.

 

Performans raporu yalnızca yönetici geri bildirimlerini ve derecelendirmelerini göstermekle kalmaz, aynı zamanda her bir çalışanın performans profilinde saklanan diğer belgelerdeki bilgilerden de yararlanabilir.

 

  • Bordro Raporu: Bu rapor, zaman içindeki kazanç artışını, asgari ücreti, fazla mesaiyi, teşvikleri, ücretli izinleri ve bordro kesintilerini içerebilen çalışan ücretini anlamak için kritik bir insan kaynakları raporudur.

Çoğu bordro raporu, aynı zamanda yan haklar raporlarının oluşturulmasını da içerir. Sigorta, emeklilik planları, özel günler gibi yan haklar hakkında ek bilgi sağlar.

 

  • Vardiya Raporu: Vardiya raporuyla çalışanların müsaitlik durumu kolaylıkla takip edilebilir ve yönetilebilir. Bu rapor sayesinde kendi biriminize ait günlük, haftalık ve aylık vardiya planı oluşturulabilir. Boş günler görülerek işgücü verimli ve doğru şekilde planlanır. Tarih aralığı, çalışan türü ve departman bazında özel raporlar, çalışanlar için aylık vardiya raporları hazırlanabilir. Vardiya türleri, molalar ve çalışma saatlerine dair kurallar ihtiyaçlar doğrultusunda düzenlenebilir.

 

  • İşe Alım Raporu: Bu rapor, adaylar ve açık pozisyonlar hakkında tüm bilgileri tek bir yerde toplayarak zamandan tasarruf edilmesine ve daha verimli bir işe alım süreci oluşturulmasına yardımcı olur. Bir işe alım raporu, size aşağıdakileri içeren işe alım faaliyetinin tam bir resmini verir:

  • Tüm açık ve dolu pozisyonlar

  • Her pozisyon için aday sayısı

  • Her pozisyon için ortalama işe alım süresi ve maliyeti

  • Personel Sayısı Raporu: Bir personel sayısı raporu, departmanlardan hangisinin zamanla yeteneklerini kaybettiğini, hangisinin tam kapasiteye ulaştığını görmenizi sağlar. Ayrıca çalışan hareketindeki eğilimleri göstermede de yardımcı olur.

Kapsamlı bir çalışan sayısı raporu, çalışan sayımı, zaman ve katılım raporları ve eğitim maliyeti özetleri gibi raporların temelini oluşturur.

Müşterimiz Olun!

E-posta listemize katılın ve abonelerimize özel fırsatlara erişin.

Gönderdiğiniz için teşekkürler!

bottom of page